Verslag en activiteitenrapport LOOT

Modifiée le : 07/03/2013

Verslag en activiteitenrapport LOOT

Verslag en activiteitenrapport LOOT

Opstelling van de tentoonstelling in de loop van de eerste dag, vervolgens een "drink" bij de commissaris Michele Cohen, samen met het dertigtal designers die in New York aanwezig waren.

Grote publieksopkomst bij de inhuldiging van «LOOT». Het MAD (Museum of Arts and Design) is een prestigieus gebouw, gelegen tegenover Central Park.

LOOT, een tentoonstelling die 50 internationale designers vertegenwoordigt, is een aantrekkingspool voor talrijke verzamelaars en liefhebbers van hedendaags juweeldesign, dit dankzij de strenge selectieprocedure van het LOOT-comité.

Elke deelnemer kreeg een eigen vitrine ter beschikking. De tentoonstelling bood tevens de gelegenheid om contacten te leggen en nuttige tips en adressen uit te wisselen met andere designers. Twee van hen hebben me aangeraden een kijkje te gaan nemen op de «Jewellery Art Fair, SIERAAD» in Amsterdam, een kunstbeurs waaraan ik volgend jaar zelf wens deel te nemen.

De balans is eerder positief, zowel wat betreft de verkoopcijfers als de gelegde contacten.

Ik onderhoud nauwe contacten met de tentoonstellingscommissaris via e-mail, met het oog op een eventuele nieuwe selectie.

Het MAD heeft me voorgesteld een van mijn stukken aan te bieden voor «Visionaries», een veiling die uitgaat van het museum. Dit biedt een bijkomende gelegenheid om mijn juwelen ook na de tentoonstelling onder de aandacht te brengen.

Een Canadese galerie, gevestigd in Toronto, heeft een bestelling bevestigd voor het volgende lenteseizoen.

Tijdens de tentoonstelling werden mijn creaties besproken in een aantal tijdschriften, waaronder «Times Out» en «Accessories Magazine», en tevens op een aantal Amerikaanse blogs, met name die van Bella Neyman, een journaliste en geschiedkundige die gespecialiseerd is in design en een van mijn stukken heeft aangekocht.

In België werden mijn creaties geselecteerd voor het JEWELBOOK 12/13, een internationaal jaaroverzicht van hedendaags juweeldesign (uitgeverij Stichting Kunstboek), misschien wel dankzij de vermelding van deze tentoonstelling in mijn CV… Dit boek, dat in september werd uitgebracht, biedt een overzicht van 282 kunstenaars afkomstig uit 35 landen.

Het enige minpunt was het gebrek aan belangstelling vanwege galerieën en professionele designkenners.

Ik hoop op verdere resultaten op lange termijn, dankzij mond-aan-mondreclame door «prestigieuze» klanten die tijdens de tentoonstelling stukken hebben aangekocht (onder wie de commissaris en de co-curatrice).

Voor een tentoonstelling van 4 dagen was de financiële investering vrij zwaar. De verplichting om de juwelen een maand op voorhand op te sturen zorgde voor nog bijkomende kosten.

Niettemin is een deelname aan deze tentoonstelling de investering meer dan waard. De resultaten kunnen al snel voelbaar worden, in mijn geval bijvoorbeeld in de vorm van een deelname aan een tentoonstelling van de WCC (World Crafts Council) in december, met creaties van de Belgische designers die zijn opgenomen in het JEWELBOOK.

Het milieu van het hedendaagse juweeldesign is vrij gesloten (in vergelijking met, bijvoorbeeld, het modemilieu) en is het sterkst vertegenwoordigd in Noord-Europa (maar nog in beperkte mate in België en Frankrijk). Het is niet gemakkelijk om binnen deze eerder kleine cirkel voet aan wal te krijgen.

Het is best mogelijk dat mijn creaties dankzij deze artistieke ervaring de interesse hebben gewekt van galerieën die de klemtoon leggen op het artistieke aspect van juweeldesign, en die zich in hun keuze laten leiden door eerdere referenties.

De deelname aan de tentoonstelling in het MAD was voor mij een mooie kans om mijn creaties in de kijker te plaatsen, en op die manier ook binnen het Europese designmilieu meer bekendheid te verwerven.


Auteur : Cecile Bertrand - Date : 07/03/2013